matematykaszkolna.pl
prosze pomocy patryk31: Prosze bardzo o pomoc w rązwiazaniu tego zadania . Dana jest prosta k opisana rownaniem ogolnym 2x+3y−6=0. a)napisz rownanie prostej k w postaci kierunkowej. b)podaj wspolczynnik kierunkowy prostej k. c)znajdz punkty przeciecia prostej k z osiami ukladu wspolrzednych. d)znajdz rownanie prostej prostopadlej do prostej k i przechodzacej przez punkt (−2,4)
21 mar 13:59
Matmajestdebest: a) Prosta kierunkowa ma taki wzór: y=ax+b stąd 3y= −2x+6 / :3 y= −23x + 2 b) Współczynnik kierunkowy to taka liczba, która stoi przy x, w tym wypadku jest to liczba −23 c) Punkt przecięcia z osią Y ( 0,b) czyli (0, −23) Punkt przecięcia z osią X (−ba, 0) czyli (−3,0) d) Jeśli prosta musi być prostopadła, to współczynnik pierwszej prostej pomnożony przez współczynnik drugiej prostej, która musi być prostopadła musi być równy −1 a1= −23 a2= x a1 *12=−1 −23 *a2= −1 a2= 32 Mamy współczynnik prostej, która będzie prostopadła do prostej K. y=ax+b W miejsce x i y podstawiamy współrzędne punktu, wstawiamy współczynnik kierunkowy, aby wyliczyć wyraz wolny b. 4=32* (−2) +b 4= −3 +b b=7 Mamy współczynnik kierunkowy, mamy wyraz wolny, więc podstawmy to równania prostej kierunkowej: y=ax+b y= 32 +7
21 mar 14:13
patryk31: Bardzo dziekuje emotka
21 mar 17:51
Cinu: matmadebest po co sie rozpisujesz? naprowadz ich bo sa tacy co prosza o zrobienie zadania, spisuja i narazie emotka
21 mar 17:57
Matmajestdebest: Cinu masz rację, ale wolę wytłumaczyć, żeby ktoś chociaż wiedział skąd to się bierze.. Jak nie ma wytłumaczenie, to już w ogóle człowiek zielony, spisuje rozwiązanie i nara.. A tu może ktoś spisze to zadanie i będzie wiedział o co kaman
21 mar 19:03
patryk31: Jestem kobeta i mam 30 lat .Ucze sie zaocznie i ciezko jest mi pogodzic szkole z praca i obowiazkami. Jestem bardzo wdzieczna za to rozwiazanie i wytlumaczenie.Bo krotki czas mamy na opracowanie tematu na wykladach a do szkoly chodzilam dawno i jest mi ciezko zalapac temat. Bardzo dziekuje za rozwiazanie temu "matmajestdebest" i postaram sie komus pomoc w zamian.
22 mar 06:25