prosze pomocy
patryk31: Prosze bardzo o pomoc w rązwiazaniu tego zadania .
Dana jest prosta k opisana rownaniem ogolnym 2x+3y−6=0.
a)napisz rownanie prostej k w postaci kierunkowej.
b)podaj wspolczynnik kierunkowy prostej k.
c)znajdz punkty przeciecia prostej k z osiami ukladu wspolrzednych.
d)znajdz rownanie prostej prostopadlej do prostej k i przechodzacej przez punkt (−2,4)
21 mar 13:59
Matmajestdebest: a) Prosta kierunkowa ma taki wzór: y=ax+b
stąd 3y= −2x+6 / :3
y= −23x + 2
b) Współczynnik kierunkowy to taka liczba, która stoi przy x, w tym wypadku jest to liczba
−23
c) Punkt przecięcia z osią Y ( 0,b) czyli (0, −23)
Punkt przecięcia z osią X (−ba, 0) czyli (−3,0)
d) Jeśli prosta musi być prostopadła, to współczynnik pierwszej prostej pomnożony przez
współczynnik drugiej prostej, która musi być prostopadła musi być równy −1
a1= −23
a2= x
a1 *12=−1
−23 *a2= −1
a2= 32
Mamy współczynnik prostej, która będzie prostopadła do prostej K.
y=ax+b
W miejsce x i y podstawiamy współrzędne punktu, wstawiamy współczynnik kierunkowy, aby wyliczyć
wyraz wolny b.
4=32* (−2) +b
4= −3 +b
b=7
Mamy współczynnik kierunkowy, mamy wyraz wolny, więc podstawmy to równania prostej kierunkowej:
y=ax+b
y= 32 +7
21 mar 14:13
patryk31: Bardzo dziekuje
21 mar 17:51
Cinu: matmadebest po co sie rozpisujesz? naprowadz ich bo sa tacy co prosza o zrobienie zadania,
spisuja i narazie
21 mar 17:57
Matmajestdebest: Cinu masz rację, ale wolę wytłumaczyć, żeby ktoś chociaż wiedział skąd to się bierze..
Jak nie ma wytłumaczenie, to już w ogóle człowiek zielony, spisuje rozwiązanie i nara..
A tu może ktoś spisze to zadanie i będzie wiedział o co kaman
21 mar 19:03
patryk31: Jestem kobeta i mam 30 lat .Ucze sie zaocznie i ciezko jest mi pogodzic szkole z praca i
obowiazkami. Jestem bardzo wdzieczna za to rozwiazanie i wytlumaczenie.Bo krotki czas mamy na
opracowanie tematu na wykladach a do szkoly chodzilam dawno i jest mi ciezko zalapac temat.
Bardzo dziekuje za rozwiazanie temu "matmajestdebest" i postaram sie komus pomoc w zamian.
22 mar 06:25