;-): Wykonaj mnożenie:
c) (a-1)(a
2-b
2)=
d) (2x-1)(y-3)=
e) (x-y)(a-b+9)=
f) (k
2-2k+2)(t+8)=
Wykona ktoś too ... ;> Plisss ...

bo ja nie wiem jak



:((:((
28 lis 17:16
karloz: normalnie - każdy przez każdy

zrobię ostatnie bo "wygląda" najstraszniej

(k
2-2k+2)(t + 8) = k
2*t -2k*t +2*t +8*k
2 - 8*2k +8*2 = tk
2 - 2kt + 2t +8k
2 -16k +16
28 lis 17:43
karloz: resztę robisz analogicznie - każdy element z jednego nawiasu mnożysz przez każdy z
drugiego

proste ?
28 lis 17:43
Megi:
Takie zadanka sa proste

! zasada każdy wyraz z jednego nawiasu
mnożymy przez kazdy z drugiego:0
np;
c) a*a
2 - a*b
2 -1*a
2 +1*b
2 (+ bo minus *minus = +
a
3 -ab -a
2 +b
2 tego juz dodac nie mozna

! tak zostaje

np;
e) x*a - x*b +x*9 - y*a +y*b - 9y ( pamiętaj ( -) * ( - ) =( + ) ( - )* (+ )=( -)
ax - bx +9x -ay +by - 9y
tu juz nic nie mozna dodawać !
to już jest wynik pozostałe zrób identycznie daszjuz radę
28 lis 17:51
anka: 1)a3-ab2-a2+b2
2)2xy-6x-y+3
3)xa-xb+9x-ya+yb-9y
4)k2t+8k2-2kt-16k+2t+16
Musisz wymnozyć każdy składnik pierwszego nawiasu przez każdy składnik nawiasu drugiego.
Pamiętac o znakach. Minus *Plus daje Minus, Minus*Minus daje Plus i oczywiście Plus
*Plus daje Plus.
28 lis 17:52
;-): Oki thx za odp.

napewno sobie poradze

28 lis 20:06
;-): ...a i powiem jescio, że "anka"

zrobiła dobrze ponieważ to się zgadza z odpowiedziami
w mojej książce

dzięki

28 lis 20:51