nickee: Znajdz miary kątów rombu o boku długości 6cm i polu równym 34m2.
28 lis 16:58
Megi:
Jest taki wzór na pole rombu
P= a*a*sinα α -- kąt ostry między nimi
czyli proste

36*sinα = 34 sinα = 34/36 ≈ 0,9444 α≈ 71
o (odczytaj z tablic sinusa
skoro ostry kąt ma miarę 71
o to rozwarty ma miarę 180
o - 71
o = 109
o
czyli katy ostre po 71
o a rozwarte po 109
o
28 lis 18:02
nickee: dziękuję

ale czy w tym P=a*a*sin nie powinno być przed tym a 1/2?
28 lis 19:05
28 lis 19:35
czarr: Δ∞∞t my
28 lis 19:39
nickee: dziękuję za pomoc
28 lis 19:51