wyznacz równanie prostej K równoległej do prostej L i zawierającej punkt P ,jesl
krzyś: wyznacz równanie prostej K równoległej do prostej L i zawierającej punkt P ,jesli5x−2y+3=0
P=(2,3)
21 mar 13:15
Matmajestdebest: 5x − 2y +3=0 zamieniamy na równanie kierunkowe
czyli −2y= −5x −3
y= 52x +32
muszą być równoległe więc współczynniki kierunkowe muszą być równe, czyli współczynnik
kierunkowy prostej K to 52x
P= (2,3)
y=ax+b
teraz podstawiamy za x i y współrzędne punktu wstawiamy współczynnik kierunkowy, po to, aby
obliczyć ile wynosi wyraz wolny b
czyli:
3=52 *2 +b
3=5+ b
stąd b= −2
Mamy współczynnik kierunkowy prostej K i mamy wyraz wolny prostej K, więc podstawmy to do wzoru
funkcji liniowej: y=52x − 2
21 mar 13:29
Matmajestdebest: Gotowe!
21 mar 13:30
ALA: K∥L Y=3X−2 A(1;4)
6 cze 21:18