równania i nierówności
bas890: Rozwiąż równania:
a) 2x²+(x+5)²−2(x+7)²=2(3x−72,5)+(x−6)²
b) (x+3)²−(x−5)²=16(x−1)
c) (x−3)(x−2)(x+2)=(x−1)³+6
d) 3x−3=2√2x+2√2
e) x(√2+3)=2√2+4x
f) 3x=2+√5+x√5
g) x+√2=π−3x
h) (x+√2)(1−√2)=−1
i) (√5−x)(2+√5)=3√5+7
j) (3−√3)(3x+√3)=0
k) (1−2√3)(x−1)=2√3−1
Bardzo proszę o pomoc
21 mar 13:07
Cinu: liczysz to w nawiasie, pozniej wszystko na lewo, 0 po prawej zostawiasz i delte i wychodzi
21 mar 13:11
Matmajestdebest: a) 2x2 + x2+10x+25 −2(x2+14x+49)= 6x − 145 + x2 − 12x +36
2x2+10x+25 −2x2 − 28x − 98= −6x − 109
−18x −73= −6x − 109
−12x= −36 / : (−12)
x= 3
21 mar 13:13
Matmajestdebest: b) (x+3)2 − (x−5)2= 16 (x−1)
x2 +6x +9 − ( x2−10x +25)= 16x − 16
X2 +6x + 9 −x2 +10x −25= 16x − 16
16x −16= 16x − 16
0=0
równanie tożsamościowe, czyli każda liczba jest rozwiązaniem układu.
21 mar 13:16
Matmajestdebest: c) (x−3)(x−2)(x+2)= (x−1)3 +6
(x−3) (x2− 4)= x3 −3x2 +3x −1 +6
x3 − 4x − 3x2 −12= x3 − 3x2 +3x −5
−4x −12= 3x −5
−7x= 7 / : (−7)
x= −1
21 mar 13:22
Cinu: hah to sorry bas890, pomylilem się, na szybkiego napisalem myslalem ze bedzie rownanie
kwadratowe . Przepraszam.
21 mar 13:27
nati : rozwiaż równanie (3x−2)² − 3(x+2)²=0
1 maj 12:43
nati : rozwiaż równanie (3x−2)² − (x+5)²=0
1 maj 12:45
nati : pomozcie
1 maj 12:46
Technik:
znasz wzór skróconego mnożenia a
2−b
2
1 maj 15:03
boro: ∫(72 x6)/3x2+2
13 cze 21:31