nickee: Każde z ramion trójkąta równoramiennego ma długość 3cm,a pole tego trójkąta jest równe
2cm2. Znajdż miary kątów tego trójkąta.
28 lis 16:57
Megi: podobnie jak to z rombem :0
P= 1/2*3*3*sinγ gdzie γ kat miedzy ramionami
wstaw wartość pola i odczytaj z tablic γ
poniewaz jest to trójkat równoram. więc obydwa pozostałe katy sa równe
czyli α=1/2* (180
o - γ ) i tyle

chyba jasne i policzysz


powodzenia
28 lis 18:21
nickee: P=1/2*3*3*sin
2cm
2=45*sin
sin=0,4444
sin=26
0
alfa=1/2*(180-26)=1/2*154=77
dobrze

?
28 lis 19:11
Bela:
Nie 45 tylko 4,5 no ale dobrze Ci wyszło

może tylko tutaj przecinka nie dałaś
28 lis 19:29
Bela: tzn Megi

"D
28 lis 19:31
nickee: nio faktycznie zapomniałam przecinka

dziękuję bardzo za pomoc
28 lis 19:50