matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę was o pomoc :(
Adam:
Dla jakich wartości m funkcja f(x)=(2x+5)x−7 jest rosnaca dla jakich malejaca a dla jakich stala? Jak to zrobic
21 mar 12:06
kiełbasa:
f(x)=(2m+5)x−7
5
f↗ gdy a>0 ⇔2m+5>0⇒m>−
2
5
f↘ gdy a<0⇔2m+5<0⇒m<−
2
5
f const. gdy a=0⇔2m+5=0⇒m=−
2
21 mar 12:22