Już prawie, pracie ale co dalej??: Zadanko dla mądrych

WYznacz wartości parametru a przy których do zbioru rozwiązań
2x
2+5x+a<0 należą dokładnie trzy liczby całkowite.... Wyliczyłem współrzędną
wierzchołka równy p=(-5/4) wykombinowałem symetryczne miejsca zerowe f(-3) i f(1/2) i
brakuje mi jeszcze jednego założenia... Wyliczyłem natomiast, że moje a<-3 i musi
być coś jeszcze... Próbowałem f(q)< 0 jakoże wierzchołek musi być gdzieś w poniżej osi
x... ale lipa, może f(a)<0
28 lis 15:59
mat: hmmm to równanie kwadratowe może mieć 3 rozwiązania

hmm ja nie należe do mądrych może
dlatego nie wiem

co innego gdyby to rownanie bylo w module to odbijasz co jest
ponizej i jest jeden przypadek w ktorym sa 3 rozwiazania a tutaj nie wiem...
28 lis 16:28
Ju%u017C%20prawie%2C%20pracie%20ale%20co%20dalej%3F%3F: to jest nierówność.... w zborze rozwiązań tej nierówności (a,b) mają sie znajdować
dokładnie trzy i tylko trzy liczby całkowite... przy równaiu 2x2+x5=a<0
28 lis 16:37
Bela:
Dobrze kombinujesz

! skoro x
w = -5/4 to oznacza,że miejsca zerowe muszą
należeć do przedziału (-3,0) bo wtedy liczb całkowitych w tym przedziale jest
rzeczywiście trzy( -2, -1, 0)
liczymy f( -3) <0 <=> 18 - 15 + a <0 <=> a < - 3
natomiast f(0) = a czyli a <0 więc ostatecznie
odp; a < -3 tak myślę

itak też Tobie wychodzi
28 lis 17:40
Ju%25u017C%2520prawie%252C%2520pracie%2520ale%2520co%2520dalej%253F%253F: no właśnie w odpowiedziach w książce jest a ∈(3,4) a mi wychodzi innaczej.... i co
teraz
28 lis 18:26
Bela:
To w odp cosik nie tak

, bo wyraźnie x
w = -1i1/4 więc obala juz odp

czasami się mylą i myślę ,że w tym przypadku też

28 lis 18:30