matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
k.:
sinα−2cosα
Proszę o pomoc.. wiedząc że tgα=3, oblicz liczbową wartość wyrażenia
5cosα−7sinα
będę bardzo wdzięczna
21 mar 11:50
Nikka:
sinα
= 3 → sinα = 3 cosα
cosα
1
Podstaw do wyrażenia i oblicz... mnie wyszło −
16
21 mar 12:00
k.:
ok, dzięki ; )
21 mar 12:03