?
Haaaaaaanka: (x−2)(x+5)≥0
21 mar 10:48
21 mar 10:52
Haaaaaaanka: no dobrze ale po rozwiazaniu wychodzi:
(x−2)≥0 (x+5)≥0
x≥ 2 x ≥ −5
i po wykonaniu rysunku wspolną czescią jest przedział <−5;2> a wiem ze wynik musi byc:
(−∞,−5> ∪ <2, ∞)
Czy mogłby ktoś poprawnie wykonać ten przykład?
21 mar 11:05
Jack:

a=−5
b=2
Szukamy przedziałów, dla których wykres leży nad osią OX (przyjmuje wartości niemniejsze od 0).
21 mar 11:20
Cinu: to źle podpowiedzialem?
21 mar 11:43
Jack: przepraszam, nie sprawdziłem Twojego odnośnika − faktycznie wszystko jest w nim zawarte. Nie
potrzebnie robiłem rysunek... Przynajmniej odpowiedzi nie napisałem

Nie wiem skąd bierzesz część wspólną obu przedziałów,
Haaaaanko.
21 mar 11:50
Haaaaaaanka:

nie rozumiem matmy jestem w 2 gimn i nie mam zielonego pojecia o tym, a nie rzoumiem poniewaz
uczyliśmy sie w ten sposób, że patrzy się na to w którą stornę skierowany "jest dziubek" −−>
tak wiem, wrecz smieszne nauczanie ale tak nam mowiono, a patrząc po tym wychodzi tak:
x≥2 x≥−5
21 mar 12:04
Cinu: x≥2 wiec wiadomo ze jest tez wieksze od −5, masło maślane
21 mar 12:11
21 mar 12:11
Nikka: podana nierówność jest nierównością kwadratową (nie rozbijamy jej na dwie nierówności) −
pierwiastki można łatwo odczytać bo funkcja zapisana jest w postaci czynnikowej :
x = 2 lub x = −5
Sprawdzamy a czyli współczynnik przed x2(jest dodatni, więc ramiona paraboli do góry) i
rysujemy wykres paraboli tak jak to zrobił Jack.
Sprawdzamy gdzie funkcja przyjmuje wartości dodatnie i równe 0 (część wykresu nad osią OX
łącznie z miejscami zerowymi).
Rozwiązaniem jest suma przedziałów (−∞, −5>∪<2,∞)
21 mar 12:20
Haaaaaaanka: juz rozumiem, dzikuje
21 mar 12:25
Nikka: A jeśli już chcesz z jakiś powodów rozbić na nierówności to powinno być:
( x−2≥0 i x+5≥0 ) lub ( x−2≤0 i x+5 ≤0 )
[wynik mnożenia obu nawiasów ma być dodatni (czyli albo oba nawiasy są liczbami dodatnimi albo
liczbami ujemnymi bo iloczyn dwóch liczb ujemnych daje liczbą dodatnią) bądź równymi zero...]
najpierw wyznaczmy części wspólne z nawiasów, a następnie wyniki sumujemy (lub=suma), wynik
będzie dokładnie taki sam...
21 mar 12:31