tw cosinusów
olga: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(1;−1), B=(4,2), C=(7−3√3; 2). Oblicz miary kątów i pole
trójkąta ABC
21 mar 09:54
Cinu: na pole to
L
AB : y=x−2 ⇒ −x + y + 2 = 0
| | |Ax+By+C| | |
h=d= |
| |
| | √(A)2 + (B)2 | |
Policzyc nie umiem, bo się gubię przy pierwiastkach

To przychodzi mi do głowy
21 mar 10:30
Cinu: odległośc |AB| = √18 = 3√2
21 mar 10:32
weronika: dziękuje bardzoo
21 mar 11:43
Cinu: wychodzi?
21 mar 11:44
weronika: zaraz sie okaże
21 mar 11:45
Adrianomusiunieczek: wyszlo?
xD
21 mar 11:55
R.W.16l: WYZNACZNIKI DRUGIEGO STOPNIA SĄ ŁATWIEJSZE I FAJNIEJSZE na obliczenie pola trójkąta
21 mar 12:00
Adrianomusiunieczek: nie czaje

moglby ktos w calosci ogarnąć tge zadanie ?

tak krok po kroku ?
21 mar 12:01
weronika: ale ja jeszcze takich nie znam
21 mar 12:04
weronika: h = √2
21 mar 12:11
21 mar 12:12
weronika: czyli pole jest równe 3
21 mar 12:13
R.W.16l: (A B)
(C D)
A*D−C*B
| | 1 | |
PΔABC= |
| * | (xB−xA yB−yA) | |
| | 2 | |
| (x
C−x
A y
C−y
A) |
(x
B−x
A y
B−y
A)
(x
C−x
A y
C−y
A) = (x
B−x
A)(y
C−y
A)−(x
C−x
A)(y
B−y
A)
A=(1;−1), B=(4,2), C=(7−3
√3; 2)
(x
B−x
A)(y
C−y
A)−(x
C−x
A)(y
B−y
A)=(4−1)(2+1)−(7−3
√3−1)(2+1)=3*3−3(6−3p
{3})=9−18+9
√3=−9+9
√3=−9(1−
√3)
| (x
B−x
A)(y
C−y
A)−(x
C−x
A)(y
B−y
A) | = |−9(1−
√3)| = 9(1−
√3)
| | 1 | |
PΔABC= |
| * | (xB−xA yB−yA) | = |
| | 2 | |
| (x
C−x
A y
C−y
A) |
21 mar 12:14
weronika: Cinu nie mam pojęcia o co chodzi
21 mar 12:14
R.W.16l: chochlik w obliczeniach
| (xB−xA)(yC−yA)−(xC−xA)(yB−yA) | = |−9(1−
√3)| = |9
√3−9| = 9(
√3−1) ≈ 6,3
21 mar 12:16
weronika: R.W.16l jeszcze nie braliśmy takich wyznaczników, dlaczego licząc sposobem Cina pole wyszło mi
3? błąd w rachunkach?
21 mar 12:21
R.W.16l: ja też tego nie miałem

koleś na korkach (całą klasą je mamy na zerówkach − długa historia)
robi niby od początku wszystko, ale czasem dodaje takie rzezy (wspominając ledwo) jak to

Pisz 3,075 − średnia obu wyników

nie no pisz
21 mar 12:23
weronika: heh dzięki

mógłbyś rzucić okiem na to zadanie, jeśli masz czas oczywiście
21 mar 12:26
weronika: Znajdź miarę kąta pomiędzy wektorami "a" i "b", jeśli wiadomo, że wektor a+3b jest prostopadły
do wektora 7a−5b oraz wektor a−4b jest prostopadły do wektora 7a− 2b
21 mar 12:26
Cinu: R.W.16l − kazdy ma swój sposob
21 mar 12:31
Cinu: czyli moje bylo zle?
21 mar 12:33
weronika: raczej dobre, tylko trzeba policzyć długość innego boku do tej wysokości, rozumiesz?
21 mar 12:43
weronika: a zobaczcie na to z wektorami
21 mar 12:44
weronika: i teraz wyszło mi tak samo jak R.W.16l

łihaaaaa dziękuje
21 mar 12:53
Adrianomusiunieczek: masakra .. co tu sie dzieje
21 mar 12:56