wektory!!
niedziela:): Znajdź miarę kąta pomiędzy wektorami "a" i "b", jeśli wiadomo, że wektor a+3b jest prostopadły
do wektora 7a−5b oraz wektor a−4b jest prostopadły do wektora 7a− 2b.(a i b to wektory
21 mar 09:53
weronika: napewno skorzystaj z iloczynu skalarnego, a dalej nie wiem
21 mar 11:44
weronika: czy jest tu ktoś mądry?
21 mar 12:24
niedziela...: ref
21 mar 13:37
krokus:
Dla wygody, nie piszę strzałek nad wektorami ( napisz je )
iloczyn skalarny wektorów prostopadłych = 0
wektor a+3b prostopadły do 7a−5b => 1) : ( a+3b)
o (7a−5b)=0
a−4b " " 7a−2b => 2) : ( a−4b)
o ( 7a−2b)=0
1) 7IaI
2−15IbI
2+16(a o b)=0
=> 7IaI
2−−15IbI
2 +16(a o b)= 7IaI
2
+8IbI
2−30( a o b)
2) 7IaI
2 +8IbI
2 −30( a o b)=0
46(a o b)= 23IbI
2 => 2(a o b) = IbI
2
podstawiając do 1) :
7IaI
2 −15IbI
2 +8IbI
2=0 => 7IaI
2= 7IbI
2 =>
IaI=IbI
| | a o b | |
zatem cosα= |
|
|
| | IaI* i bI | |
| | 12IbI2 | |
cosα= |
| = 12
|
| | IbI*IbI | |
cosα=
12 =>
α= 60o
21 mar 15:39
weronika: dziękuje bardzo, zrobiłam to zadanie wcześniej i wyszło mi tak samo, czyli mam dobrze
21 mar 17:15