| 4 | 5 | |||
Rozwiąż równanie | = 2 – | , gdzie x należy <0, π> | ||
| cos2 3x + 4 | cos2 3x + 5 |
| 4 | 2(cos2(3x)+5))−5 | ||
= | = | ||
| cos2(3x)+4 | cos2(3x)+5 |
| 4 | 2cos2(3x)+5 | ||
= | |||
| cos2(3x)+4 | cos2(3x)+5 |
| 4 | 2t+5 | ||
= | |||
| t+4 | t+5 |
| 9 | ||
2t=−9 t=− | nie należy do zbioru rozwiązan | |
| 2 |
| π | ||
3x= | +kπ k∊Z | |
| 2 |
| π | kπ | |||
x= | + | |||
| 6 | 3 |
| π | ||
x= | nalezy do przedziału [0,π] | |
| 6 |
| π | π | π | 2π | 3π | π | |||||||
x= | + | = | + | = | = | −nalezy do przedziału [0,π] | ||||||
| 6 | 3 | 6 | 6 | 6 | 2 |
| π | 2π | π | 4π | 5π | ||||||
x= | + | = | + | = | nalezy do przedziału [0,π] | |||||
| 6 | 3 | 6 | 6 | 6 |
| π | |
+π −nie nalezy do przedzialu [0,π] | |
| 6 |
| π | π | 5π | ||||
x= | ,x= | x= | ||||
| 6 | 2 | 6 |