znajdź pole figury
Ola:

znajdź pole i obwód narysowanej figury jeżeli AB=4.
Dla ścisłości AB łączy środek jednego i 2giego okręgu. Oba okręgi przechodzą przez te środki.
20 mar 22:17
Ola: Aaa.. i proszę jeszcze o rozwiązanie tego zadania bez użycia jakichkolwiek funkcji
trygonometrycznych, ponieważ ich jeszcze nie miałam i nie mam prawa tak rozwiązać tego
zadania.
20 mar 22:18
20 mar 22:23
Ola: nic mi to nie pomogło
20 mar 22:47
Bogdan:

Widzimy tu dwa wycinki koła o promieniu 4 i kącie środkowym równym 240
o
oraz dwa trójkąty równoboczne o boku 4.
20 mar 22:54
charli3167: P= P1+P2 −P
22 mar 20:39
charli3167: Pc=P1+P2−P3
Pc=16π+16π− 16/3π
Pc= 80/3π2
Lc= L1+L2−L3
Lc= 8π+8π+8/3π
Lc= 56/3π
22 mar 20:48
charli3167: pomyłka
Lc= 64/3π
22 mar 20:49