CIĄGI
marchewka: pomocy zadania z ciagow..
1.suma szesciu poczatkowych wyrazow ciagu geometrycznego 1,3,9,..ile wynosi?
2.Liczba 7 jest trzecim wyrazem ciagu to jaki bedzie wzor a
n ?
3.Dany jest ciąg okreslony wzorem a
n= n
2−4n−12≥1 .Ktorym wyrazem tego ciagu jest liczba 0?
4.Liczby x−2 ,6,12 w podanej kolejnosci sa trzema kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego.ile
wynosi liczba x?
5.dany jest malejący ciag arytmetyczny o czterech kolejnych wyrazach : 5,5,x,y,−6,5 .Ile
wynosza Wyrazy x i y?
pomoze ktos

?
20 mar 21:40
anna: pomagam
20 mar 21:57
anna:
1) 1,3,9,.... − ciąg geometr. S
6 = ?
a
1 = 1, q = 3
| | 1−q6 | | 1−36 | | 1−729 | |
S6 = a1* |
| = |
| = |
| = 364 |
| | 1−q | | 1−3 | | −2 | |
4) (x−2, 6, 12) − ciąg geometr.
6
2 = 12(x−2)
36 = 12x − 24
12x = 60 ⇒
x = 5
5) (5,5; x; y; −6,5) − ciąg arytm. malejący x,y = ?
a
1 = 5,5
a
4 = −6,5
a
4 = a
1 + 3r
−6,5 = 5,5 + 3r ⇒ 3r = −12 ⇒
r= −4
x = a
1 + r = 5,5 − 4 =
1,5
y = x + r = 1,5 − 4 =
−2,5
zad 2 − podaj dokładną treść
zad 3 − napisz dokładnie wzór
20 mar 22:14
marchewka: dzieki za zadanka,co do zad nr 2 to jest to cala tersc zadania

wiem tylko tyle ze odpowiedz
ma brzmiec a
n =15+2n/3 . A w Zadaniu nr 3 jest poprawnie napisany wzor
21 mar 15:42
marchewka: takze pomoze ktos jak dojsc do tych zadan..
21 mar 15:56
marchewka: wynawim moja prosbe

pomoze ktos zrobic te dwa zadanka
21 mar 17:30
marchewka: a mam jeszcze takie zadanko... 6) ile wyrazow ciagu a
n =n+15/n jest liczbami calkowitymi?
oraz 7)szósty wyraz ciagu arytmetycznego jest rowny 0,wowczas wyrazenie a
1 + a
2 +...
a
11 jest:
a.liczba oddatnia b.liczba ujemna c.zerem
ktora odp. jest prawidlowa i jak to tego dojsc...
21 mar 17:41
marchewka: to jak nikt nie pimoze....robie ale wynik ciagle mi sie nie zgadza
21 mar 18:05