pochodna
kiełbasa: | | 2 | |
wyznacz przedziały monotoniczności funkcji y= |
| x3+x2−4x+1 |
| | 3 | |
co robię źle?
1. D=R
2. badam sgnf'(x)
| | 2 | |
f'(x)= |
| 3x2+2x−4=2x2+2x−4 |
| | 3 | |
D
f=D
f'
pomocniczo:
Δ=36 x=−2 x=1
rysuję wykres sgnf'(x)
__,_____,____
−2 1
jest nim parabola
odpowiedź w zbiorze jest inna. proszę o pomoc i wskazówki.
20 mar 19:40
Jack: Z wartości pochodnej określasz przedziały monotoniczności funkcji wyjściowej. Tzn. nie
powinieneś liczyć współrzędnych wierzchołka paraboli pochodnej, ale wartości kiedy f'(x)>0 a
kiedy f'(x)<0. Od tego zależy monotoniczność f(x).
20 mar 19:47
Jack: Pierwiastek pochodnej f'(x) zmieniający znak to ekstremum funkcji wyjściowej f(x), a ekstremum
to szukana zmiana monotoniczności funkcji f(x).
20 mar 19:50
kiełbasa: no to policzyłam miejsca zerowe pochodnej: −2 i 1
w związku z tym, że mi wyszła parabola i że monotoniczność funkcji wyjściowej jest taka jak
pochodnej to określiłam kiery jest rosnąca a kiedy malejąca... jak dla mnie parabola z
"łapkami" do góry jest malejąca do x−owej wspólrzędnej wierzchołka a rosnąca od niej do
nieskończoności... proszę o wyjaśnienia, bo nadal nie kapuje.
20 mar 19:51
kiełbasa: czyli mam okreśłić ekstruma lokalne funkcji pochodnej?
20 mar 19:51
Eta:
f(x) rośnie jeżeli f'(x) >0
f(x) maleje , jeżeli f'(x) <0
miejsca zerowe pochodnej : x = −2 v x =2
to f'(x) >0 <=> x€ ( −∞, −2) U ( 1,∞) −−− w tych przedziałach f(x) rośnie
f'(x) <0 <=> x€( −2, 1) −−− w tym przedziale f(x) maleje
20 mar 19:52
Jack: interesuje Ci jedynie ZNAK pochodnej (kiedy przyjmuje wartości dodatnie, a kiedy wartości
ujemne), nie interesuje Cię monotoniczność pochodnej!
20 mar 19:52
Jack: ehh... no i już masz.
20 mar 19:53
Eta:
20 mar 19:54
kiełbasa: dziękuję bardzo za pomoc. pozdrawiam.
20 mar 19:55
Eta:
Zapamiętaj , badanie monotoniczności z wykorzystaniem pochodnej

Powodzenia, również pozdrawiam .
20 mar 19:56
Jack: Po prostu, znak pochodnej mówi nam, czy funkcja wyjściowa rośnie czy maleje. Dlatego jedynie
ZNAK pochodnej bierzemy pod uwagę (ekstrema pochodnej są potrzebne do czego innego

).
Na przyszłość:
Musisz zawsze sprawdzać, czy pierwiastek pochodnej powoduję zmianę wartości pochodnej! Sam
pierwiastek pochodnej to za mało, żeby stwierdzić istnienie ekstremum.
20 mar 19:57