Rozważmy walec otrzymany w wyniku obrotu pewnego prostokąta wokół krótszego boku oraz walec,
który otrzymamy w yniku obrotu tego samego prostokąta wokół dłuższego boku. Który z tych
walców będzie miał:
a)większe pole boczne
b)większe pole całkowite
c)większą objętość
Bardzo mi zależy aby ktoś sprawdził czy wszystko jest ok
A)
Pb1= 2πa*a
Pb1= 2πa2
Pb2 = 2π* 12 a *2a
Pb2 = 2πaa
B)
Pc1 = 2πa2 + 2πa2
Pc1 = 4a2π
Pc2 = 2πa2 + 14 a2 π
Pc2 = 2,5πa2
C)
V1 = πa2*a
V1 = a3π
V2 = 14 a2 π * 2a
V2 = 12 a3 π
Wygląda w miare ale znając mnie i moje możliwosći matematyczne może być różnie...
| 1 | ||
W Pc2 powinna stać jeszcze 2 przez | a2π. Ale wynik jest ok Reszta tez wg dobrze ![]() | |
| 4 |
faktycznie zapomnialo mi się o tej 2 przed ułamkiem
ale dzięki ogrome