Gustlik: Dane:
m = 10 kg
t
1 = −20
oC
t
2 = 0
oC
t
3 = 100
oC
| | J | |
cl = 2100 |
| − ciepło własciwe lodu
|
| | kg*K | |
| | J | |
cw = 4200 |
| − ciepło własciwe wody
|
| | kg*K | |
| | J | |
qt = 335 000 |
| − ciepło topnienia lodu
|
| | kg | |
| | J | |
qp = 2 258 000 |
| − ciepło parowania wody
|
| | kg | |
Liczę ciepło potrzebne do ogrzania lodu od −20
oC do 0
oC:
Q
1 = m*c
l*(t
2 − t
1) = 10 * 2100 * [o − (−20)] = 10 * 2100 * 20 = 420 000 J
Liczę ciepło potrzebne do stopienia lodu:
Q
2 = m*q
t = 10 * 335 000 = 3 350 000 J
Liczę ciepło potrzebne do ogrzania wody powstałej z tego lodu od 0
oC do 100
oC:
Q
3 = m*c
w*(t
3 − t
2) = 10 * 4200 * (100 − 0) = 10 * 4200 * 100 = 4 200 000 J
Liczę ciepło potrzebne do odparowania tej wody:
Q
4 = m*q
p = 10 * 2 258 000 = 22 580 000 J
Ilość ciepła potrzebna do przeprowadzenia tego procesu:
Q = Q
1 + Q
2 + Q
3 + Q
4 = 420 000 J + 3 350 000 J + 4 200 000 J + 22 580 000 J =
= 30 550 000 J
Odp: Całkowita ilość ciepła Q = 30 550 000 J