dsf
kiełbasa: oblicz pochodną: e2x proszę o wyjaśnienia z czego korzysać po kolei.
ja robiłam tak: e(2x)'=(e2)'=2e i jest źle
20 mar 19:03
Jack: (e2x)'=(e2x)'*(2x)'=2*e2x
20 mar 19:04
kiełbasa: no tak, rozumiem już. dziękuję.
20 mar 19:05
Jack: pochodna funkcji złożonej, a (ex)'=ex.
20 mar 19:05
Jack: ok, proszę.
20 mar 19:05
Jack: głupio tam zapisałem ale mniejsza z tym

(e
2x)'=(e
2x)*(2x)'=2*e
2x.
20 mar 19:09
kiełbasa: a jak poprawnie powinien wyglądać schemat rozwiązania takiego zadania: zbadaj liczbę punktów
wspólnych f(x)=x+2sinx , x∊(−π,π) i g(x)=m
20 mar 19:18
kiełbasa: ...
20 mar 19:20
Jack: Policz pochodną f(x), określ monotoniczność f(x) w przedziale (−π,π). Potem zauważ, że w
niektórych przedziałach funkcja g(x)=m (czyli linia pozioma) będzie cięła f(x) w dwóch
punktach.
20 mar 19:28