Logarytmy
Magdaa: Oblicz :
7
x = 0,(9)
Ile to będzie
20 mar 18:39
kiełbasa: x=log70,(9)
20 mar 18:41
Magdaa: Ale mam to obliczyc a nie zapisac jako logarytm..
20 mar 18:42
Magdaa: Pomóżcie
20 mar 18:50
Jack: zamień 0,(9) na ułamek zwykły.

(ciekawe co Ci wyjdzie)
20 mar 18:51
paziówna: 0,(9) = 1 (dowód tej równości znajdź w necie)
7x = 1
7x = 70
x=0
20 mar 18:53
Magdaa: Taa..

0,(9) to podobno = 1
Ale nie wiem..
20 mar 18:54
Jack: 
no właśnie

Chodź żadnej głębszy dowód nie jest tu potrzebny.
x=0,(9)
10x=9,(9)
stąd 9,(9)−9=0,(9)
czyli 10x−9=x ⇒ 9x=9 ⇒ x=1
20 mar 18:55
Magdaa: Dzięki bardzo
20 mar 18:55
Jack: proszę
20 mar 18:56