pochodna
kiełbasa: | | 1 | |
policz pochodną: |
| sin3x |
| | 3 | |
co robię źle? Proszę o wskazówki.
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| *(sin3x)' = |
| *3sin2x*cosx |
| | 3 | | 3 | |
↑
(c*f)'=c*f'
| | sinxsin2x | |
odp poprawna: |
| |
| | 2 | |
20 mar 18:25
Eta:
sin2x =2sinx*cosx
| | 1 | | sinx *sin2x | |
więc masz: f'(x)= |
| *3sin2x*cosx = sinx*sinx*cosx = |
| |
| | 3 | | 2 | |
20 mar 18:41
Eta:
Twoja odp; też jest poprawna , tylko podana w innej postaci
po przekształceniu, które podałam , otrzymujesz wynik , który jest w odp.
20 mar 18:43
kiełbasa: dziękuję, pozdrawiam
20 mar 18:45
Eta:
20 mar 18:47