bardzo trudne, nawet korepetytor nie zrobił. tw sinusów?
gosia: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(1;−1), B=(4,2), C=(7−3√3; 2). Oblicz miary kątów i pole
trójkąta ABC
20 mar 18:13
Madzia: Pole można obliczyć ze wzoru:
|1 x
A y
A|
P = 1/2 * | |1 x
B y
B| | <−−− tu jest matryca 3x3 w module
|1 x
C x
C|
Podstaw i wyjdzie Ci pole.
20 mar 19:56
Madzia: Kąty można by było obliczyć z cosinusa kąta między dwoma bokami (iloczyn skalarny podzielony
przez iloczyn długości boków), ale wtedy wyjdzie tylko wartość cosinusa. Może wtedy by można
odszukać miarę kąta w tablicach, ale nie jestem pewna. Nie chcę Cię w błąd wprowadzać.
20 mar 19:59