Pomożecie :)
Jakub: 3.Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie
A. ze zwracaniem B.bez zwracania
Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń
a)otrzymania dwa razy liczby parzystej
b)pierwsza liczba będzie parzysta, a druga będzie nieparzysta
c)druga liczba będzie nie parzsta
d)pierwsza liczba będzie parzysta lub druga nieparzysta
20 mar 17:31
Jack: a) ile jest parzystych liczb w tym zbiorze? Ile wszystkich liczb?
20 mar 17:51
Jakub: cały zbiór liczb to od 1 do 7
20 mar 17:59
Jack: ok, a ile jest parzystych w tym zbiorze?
20 mar 18:00
Jakub: parzystae to 2,4 i 6
20 mar 18:05
Jack: czyli wszystkich liczb jest 7. Powiedzmy, że losujemy ze zwracaniem. Na ile sposobów można
wylosować dwie liczby ze zbioru 7−elementowego (pytamy najpierw o Ω) ze zwracaniem?
Tak samo zapytamy o ten zbiór liczb parzystych, czyli 3−elementowy.
20 mar 18:06
Jakub: nie mam pojęcia
20 mar 18:08
Jakub: pomożecie ?
20 mar 18:14
Jack: Mamy wylosować dwie liczby parzyste:
Użyjemy kombinacji. Kolejność nie będzie ważna, bo chodzi nam tylko o dwie liczby dodatnie (w
b) c) kolejność będzie ważna bo wyraźnie jest powiedziane coś o pierwszej liczbie, coś o
drugiej) ale będą powtórzenia.
Wybieramy więc ze zbioru 7elementowego ciągi 2elementowe, przy czym dopuszczamy powtarzanie.
Rozbijemy to na dwa przypadki: wszystkie możliwości ciągów 2elemtentowych bez powtórzeń +
wszystkie powtórzenia.
| | | |
Teraz parzyste analogicznie. |A|= | +3
|
| | |
20 mar 18:15
Jakub: ok a mogę poprosić o to byś to zrobił bo dla mnie to czarna magia jak to czytam
20 mar 18:27
Jack: to na dłuższą metę kiepskie rozwiązanie..

poszukaj w zasobach np. tej strony co to jest
kombinacja, wariacja itd. Na pewno więcej skorzystasz.
20 mar 18:30
Jakub: Jack proszę pomóz − uwież mi że jak bym umiał to to bym nie pisał na forum i nie zawracał wam
głowy .
20 mar 18:33
Jack: Poprzednie zadanie (w innym poście) zrobiłeś, to zadanie tez jesteś w stanie SAM zrobić.
Domyślam się, że zaraz ktoś się znajdzie kto Ci to rozwiąże

, ale uwierz mi że lepiej będzie
jeśli zapoznasz się z podstawami kombinatoryki. Nie są trudne, a będzie w stanie sam
rozwiązywać znacznie trudniejsze zadania.
20 mar 18:37
Eta:
Hmm..... w/g mnie , coś nie tak

losowanie ze zwracaniem : IΩ|= 7*7= 49
" " bez zwracania: : |Ω|= 7*6=42
a) A −−− wylosowano dwie liczby parzyste
w los. ze zwracaniem: A={(2,2)(2,4) (2,6) (4,2) (4,4) (4,6) (6,2) (6,4) (6,6)
| | 9 | |
|A|= 3*3= 9 => P(A)= |
|
|
| | 49 | |
w los. bez zwracania: A={ ( 2,4) (2,6) ( 4,2)( (4,6) (6,2) (6,6)}
| | 6 | | 1 | |
|A|= 3*2= 6 => P(A) = |
| = |
|
|
| | 42 | | 7 | |
Co o tym myślisz ...
Jack
20 mar 18:38
Jakub: OOOOOO Eta pomagałaś mi keidyś już Pomnożesz mi proszę
20 mar 18:45
Jack: Pokazałem jak zrobić
a) ale gdzie kolejność nie jest ważna.
Eta, zrobiłaś dla
przykładu jakby kolejność była ważna. Uznałem, że (2,4) i (4,2) to ten sam przypadek. W Ω też
liczyłem jakby kolejność nie była istotna.
Możliwe, że trzeba było zrobić tak, jak Ty − w pozostałych podpunktach kolejność jest na pewno
istotna, tutaj właśnie nie jestem pewien.
20 mar 18:49
Jakub: pomocy ! 1 !
20 mar 19:26
Jack: 
Zastosuj się do wskazówek
Ety. Masz już policzone.
20 mar 20:14