:(
andzia: umie to ktos zrobic? albo przynajmniej podpowiedziec jak to rozwiazac.
Napisz równanie prostej, ktorej kat nachylenia do dodanej polosi wynosi 60 stopni i ktora
przechodzi przez poczatek ukladu wspolrzednego.
20 mar 17:26
Jack: nachylenie to dodatniej półosi pewnej prostej to jej współczynnik a. A to nachylenie to pewien
kąt α. Natomiast, tg tego kąta, czyli tgα=a. Teraz, żeby wyznaczyć b, wystarczy wiedzieć, że b
to punkt przecięcia osi OY naszej prostej.
20 mar 17:59
andzia: a łatwiej
20 mar 18:19
Jack: to jest łatwe, ale ok.
1. Wiemy że szukamy prostej o równaniu y=ax +b.
2. Wiemy, że "a" to jest tg nachylenia prostej do dodatniej półosi OX, czyli, że
a=tg α. U
nas α=60
o, więc z tablic odczytujemy, że tg 60
o=
√3.
Czyli wiemy już, że nasza prosta ma postać
y=√3x+b. Teraz jak znaleźć b?
3. Wartość b jest równa wartości przecięcia prostej przez oś OY (b to punkt przecięcia osi OY).
Wiemy, że nasza prosta przechodzi przez punkt (0,0). To oznacza, że przecina oś OY w punkcie
0. Wnioskujemy stąd, że b=0

Czyli nasza prosta ma równanie y=
√3x.
20 mar 18:27
andzia: dzieki bardzo!
20 mar 18:50
Jack: proszę

Chyba nie było jednak tak trudne
20 mar 18:55