matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Ania:
Oblicz piąty wyraz ciągu an, którego suma n początkowych wyrazów Sn określona jest wzorem: a) Sn=n(2n+1)
1
b) sn=
n
2
(n+1)
2
4
c) Sn=3(2
n
−1)
20 mar 17:26
paziówna:
a
5
= S
5
− S
4
20 mar 18:56
Gustlik:
ad a) S
5
= 5*(2*5 + 1) = 5*11 = 55 S
4
= 4*(2*4 + 1) = 4*9 = 36 a
5
= S
5
− S
4
= 55 − 36 = 19 ad b)
1
1
1
S
5
=
*5
2
*(5 + 1)
2
=
*25*6
2
=
*25*36 = 25*9 = 225
4
4
4
1
1
1
S
4
=
*4
2
*(4 + 1)
2
=
*16*5
2
=
*16*25 = 4*25 = 100
4
4
4
a
5
= S
5
− S
4
= 225 − 100 = 125 ad c) S
5
= 3*(2
5
− 1) = 3*(32 − 1) = 3*31 = 93 S
4
= 3*(2
4
− 1) = 3*(16 − 1) = 3*15 = 45 a
5
= S
5
− S
4
= 93 − 45 = 48
21 mar 01:33
Magda:
zbadaj monotonicznosc ciagu(an)okreslonego wzorem an=n−4przez n+4
29 sty 19:14
Martyna:
a
n
=
2n
1
n+3
30 maj 13:43
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick