doman506: Ile całkowitych nieujemnych rozwiązań ma równanie x1 + x2 + x3 + x4 = 8?
28 lis 10:28
b.: czyli trzeba 8 truskawek podzielić pomiędzy 4 osoby

albo, co na jedno wychodzi, 8+4=12 truskawek pomiędzy 4 osoby, ale tak, aby
każda osoba dostała co najmniej jedną truskawkę
to ustawmy te 12 truskawek w rządku i połóżmy 3 patyczki pomiędzy pewnymi truskawkami --
truskawek jest 12, więc miejsc pomiędzy nimi jest 11
no i teraz osoba 1 dostaje truskawki od początku rządku do 1. patyczka,
osoba 2. -- truskawki pomiędzy patyczkiem 1 a 2, itd.
czyli widać, że takich podziałów jest (11 po 3) -- tyle ile możliwych ustawień 3
patyczków na 11 miejscach

odp.: (11 po 3)
28 lis 11:25
asia: pomożesz geometria jestem w sprzodu
6 gru 18:42
lightning: x4−5=0 ile rozwiązań ma to równanie?
6 lut 14:38
Jack:
rzeczywistych − dwa rozwiązania, zespolonych − cztery.
6 lut 14:40
20 wrz 23:14
PW: do b : No właśnie, patyczki nie wystarczą.
0+3+0+5=8
(0,3,0,5) też jest jednym z rozwiązań.
21 wrz 00:41
PW: Jeszcze raz do b . Dobrze było, rozkojarzony byłem i nie zrozumiałem dobrego pomysłu:
najpierw damy każdemu po jednej truskawce (z innej puli) i rozwiążemy łatwiejszy przypadek z
dodatnimi rozwiązaniami, ale po prawej stronie będzie wtedy 12. Po rozwiązaniu można te
dodatkowe truskawki zabrać, liczba rozwiązań się nie zmieni (i, być może, niektórzy nie
dostaną żadnej truskawki).
21 wrz 01:27