zadanie o trojkatach
rudik: Mam taki mały problem uczę się do kartkówki i mam zadanie tego typu :
Sprawdz , czy istnieje trójkąt o bokach podanych dlugosci :
3√2 , 5√17 , √300
Wiem że jest jakiś wzrór na to, ale nie potrafie dobrze sformułować , tego żeby wpisać w
google , wiec zwracam się do was o pomoc .
20 mar 17:18
Eta:
warunki istnienia trójkąta
a+b >c
i
a+c>b
i
b+c >a
muszą być spełnione wszystkie trzy nierówności jednocześnie
a=3√2≈ 4,23 b= 5√17 ≈ 20,62 c= √300= 10√3≈ 17,3
sprawdź , czy zachodzą te trzy warunki
jak zachodzą to trójkąt o takich długosciach boków istnieje
20 mar 17:30
20 mar 17:31
Eta:
20 mar 17:37
rudik: dobrze a teraz troszkę inaczej : Sprawdź czy trójkąt o bokach podanych długości jest
prostokątny ?
np . 14 , 2√3, 2√46
20 mar 17:44
Mateusz: żeby okreslic czy istnieje trojkąt prostokątny o podanych wymiarach korzystamy z twierdzenia
Pitagorasa
20 mar 17:49