matura
matura: wiedzac ze tgα = 1/tgα=5
oblicz
a)tg2+ 1/tg2α
20 mar 16:51
Wojciech: jeśli tgα = 1/tgα to tgα = ctgα = 5. Podstaw normalnie.
20 mar 16:54
matura: wyszlo mi 23 ale czy to dobrze?
20 mar 16:59
Jack: jesli tgα=ctgα, to znaczy że α=45
o (lub krotność 45
o która zawsze sprowadzi się do 45
o).
tg 45
o łatwo odczytać w tablic. tg 45
o=1
Dziwne to... Niemniej, przy naszych założeniach
| | 1 | | 1 | |
tgα*tgα+ |
| * |
| =.... i już podstawiasz. |
| | tgα | | tgα | |
20 mar 17:03
Wojciech: 25 + 25 = 50
20 mar 17:04
matura: dziekuje
20 mar 19:12