matematykaszkolna.pl
Oblicz prawdopodobieństwo marek_z: Spośród liczb −9; −7; −5; −3; −1; 0; 2; 4; 6; 8 losujemy dwie różne liczby a i b, a następnie zapisujemy ich iloczyn. Oblicz i porównaj prawdopodobieństwa zdarzeń A i B jeśli: A oznacza zdarzenie, że iloczyn ab jest liczbą nieujemną; B – zdarzenie, że iloczyn ab jest liczbą niedodatnią.
20 mar 16:35
Wojciech:

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

Ω =

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

A =
wybieramy ujemne i zero

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

B=
lub
w zależności od tego czy bierzemy liczbe 0 jako dodatnią. Jestem skłonny

twierdzić że tak.
20 mar 16:48
Wojciech: Poprawka słowna: wybieramy z ujemnych i z zera
20 mar 16:49
Wojciech: Prosiłbym o weryfikację osób bardziej doświadczonych.
20 mar 16:49
Jack: a) iloczyn jest nieujemny jesli jest jest dodatni lub równy zero. Iloczyn dwóch liczb jest dodatni jesli jest iloczynem dwóch dodatnich liczb lub dwóch ujemnych. b) Iloczyn jest niedodatni gdy jest zerem lub ujemny, a jest ujemny gdy jest iloczyn dwóch liczb o różnych znakach. Tu kolejność nie będzie miała znaczenia i nie będzie powtarzania.
20 mar 16:50
Jack: W a) to będą takie mozliwości: dodatnie i dodatnie, ujemne i ujmne, jakakolwiek i zero. W b) chodzi o wyznaczenie ilości iloczynów niedodatnich, czyi ujemnych bądź zera. Weźmy takie sumy: dodatnia i ujemna oraz zero z czymkolwiek
20 mar 16:59
Wojciech: Dzieki, Jack. Ale chodzi raczej o liczbową weryfikacje albo chociaż konceptową ( mam na myśli uzycie komlinacji)
20 mar 17:05
Jack: Ok. Użycie kombinacji tak naprawdę zależy od koncepcji rozwiązania zadania. a) Ma być liczba dodatnia lub zero, czyli bierzemy: dodatnią i dodatnią, ujemną i ujemną oraz jakakolwiek i zero.

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

czyli
+
+ 9

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

Nie za bardzo widzę skąd wziąłeś
jako ilość "połączeń" ujemnych i zera.

W b) nie ma znaczenia, czy zaliczamy 0 do dodatnich (poza tym jest chyba jasne że 0 nie jest ani liczba dodatnią ani ujemną emotka ), bo bierzemy pod uwagę możliwość uzyskania zera z iloczynu. Chcemy dostać liczbę ujemną lub 0. Musimy rozparzyć takie możliwości: ujemna z dodatnią, ujemna z zerem, dodatnia z zerem. 4*5+5+4
20 mar 17:47
Wojciech:

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

To
oznacza, że z ujemnych i zera (razem 5 elementów) mam wybrać dwa. Taki miałem

koncept.
25 mar 20:30