:(
Jakub: Proszę pomużcie
Rzucamy trzy razy kostką do gry.Oblicz prawdopodobieństwo:
a)w każdym rzucie innej liczby oczek
b)co najmniej raz nieparzystej liczby oczek
c)co najmniej raz sześciu oczek
d)co najmniej raz sześciu oczek i co najmniej raz nieparzystej liczby
20 mar 16:28
Jack: Ω=63
a) |A|=6*5*4
b) B' − ani razu nieparzystej (czyli same parzyste, których jest 3)
|B'|=33
P(B)=1−P(B')=...
c) C' − ani razu 6 (czyli 1,2,3,4 lub 5)
|C'|=53
P(C)=1−P(C')=....
d) D' − ani jednej 6 lub ani jednej liczby nieparzystej
D'=E ∪ F
E− ani jednej 6 (czyli podpunkt c))
F− ani jednej liczby nieparzystej (czyli podpunkt b))
|E|=53
|F|=33
|E∩F|=23 (zostają tylko dwójki i czwórki na oczkach)
P(D')=P(E)+P(F)−P(E∩F)=....
P(D)=1−P(D')=....
20 mar 16:45
Jakub: wielkie dzieki a mógłbyś odrazu podać wyniki bo ja nic nie rozumiem z tej plątaniny
20 mar 16:53
mique:
PS
pomóżcie ! ! ! − pamiętaj
20 mar 16:53
Jakub: ok sorka za moją ortografię
20 mar 17:14
Jack: Właściwie w tej plątaninie powinieneś się jako tako orientować.
| | |A| | |
a) P(A)= |
| =........ (wszystko masz dane)
|
| | |Ω| | |
| | |B'| | |
b)P(B')= |
| =........ (masz wszystko wypisane)
|
| | |Ω| | |
P(B)=1−P(B')=.........
c) bardzo podobnie jak w b) − wszystko jest. Zostaje tylko podstawić

d) Za każdym razem Ω=6
3. Wzory wypisałem, zostało Ci (niemal) tylko podstawienie..
20 mar 17:24
Jakub: Dziękuję bardzo mocno za pomoc
20 mar 17:27
Jack: Bardzo proszę
20 mar 17:47