proszę o pomoc:)
lena: 1. Suma ciągu arytmetycznego jest określona wzorem Sn=3n2+6n. Ile wynosi drugi wyraz tego
ciągu?
2. Z przeciwległych wierzchołków kwadratu o boku 1 zatoczono koła o promieniu 1. Ile jest równe
pole części wspólnej tych kół?
3. Suma miar kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego jest równa 1800o. ile jest równa liczba
boków tego wielokąta?
20 mar 15:03
fruu: 1)
S1= 3*12+6*1
S2= analogicznie obliczasz
S2−S1=...
20 mar 15:44
fruu: 3)
(n−2)*180=x
x=1800
1800=(n−2)*180
20 mar 15:46