stereometria
dankaa1004: Pomóżcie. Gubię sie gdzieś w obliczeniach.
Z arkusza papieru w kształcie koła o promieniu R długości 30cm zrobiono trzy jednakowe
pojemniki na prażoną kukurydzę w kształcie stożków (pomijamy straty materiału).
Ile nalezy zapłacic za napełnienie ich kukurydzą po brzegi, jeśli porcja kukurydzy o objętości
1dm3 kosztuje 3zł ? Do obliczeń przyjmij π=3,14 i wynik zaokrąglij do pełnych złotych.
obliczyłam, że R=l , a więc l=30cm, r=13R, r=10cm, H=20√2
V powinno wyjść w przybliżeniu V=8,881dm3, a nie wychodzi mi ten wynik
20 mar 15:01