Symetryczne
Another One: Jaka jest odległośc między punktami A i A', o których wiemy, że są symetryczne względem osi 0x,
a współrzedne punktu A wynoszą (−4, 3)
20 mar 14:12
Wojciech: Jeśli są symetryczne wzgędem OX to leża na prostej x=−4. Odcijając symetrycznie masz
A'=(−4;−3). Oblicz odległosć |AA'|
20 mar 14:16
kiełbasa: witaj Wojciechu

rozumiesz może pochodne?
ja się dopiero uczę i powiem szczerze, że jest jedna rzecz, której nie rozumiem i która nie
daje mi spokoju.
wzór funkcji pochodnej do danej daje nam prostą styczną do wykresu funkcji, tak?
czyli zatem jeśli policzę pochodną funkcji w punkcie to powinnam otrzymać tym samym współrzędną
punktu, w którym ta prosta policzona z pochodnej jest styczna do wykresu danej funkcji?
Sprawdzałam i tak nie jest. Po co więc jest pochodna? Co ona tak naprawdę obrazuje?
POMOCY!
20 mar 14:21
Wojciech: Jeśli wstawisz sobie punkt w tą pochodną to obliczysz współrzędną a swojej funkcji (f(x) = ax +
b) czyli tangens nachylenia tej prostej do OX dla tego punktu
20 mar 16:09
Wojciech: Pochodna obrazuje również jak zmienia się monotonność danej funkcji. Np. dla funkcji liniowej
jej pochodna jest constans, więc monotonność jest zachowana, co się zgadza dla f−cji liniowej.
20 mar 16:12