matematykaszkolna.pl
Kris_garg: Mianowicie zdaje mi się że jest błąd w książce"Repetytorium Maturzysty 2009" Greg, zadanie znajduje sie na str. 58 Przykład 2, jest on rozwiazany ale coś mi nie gra i prosze o pomoc: 1) Układ jest oznaczony ⇔W≠0 ⇔-(m-3)(m+1)≠0⇔m≠3m≠ (-1) Dla m ∈ R \ {1,3} ( mi sie wydaje że powinno być m ∈ R\ {-1,3} ? ) rozwiązaniem jest para liczb postaci: x= Wx/W = -(m+4)(m-3) / -(m-3)(m+1) = m+4 / m+1 (Jak to jest wyliczone, z jakiego sposobu ?) y= Wy/W = 3m - 9 / -(m-3)(m+1) = -3 / m+1 (Jak to jest wyliczone, z jakiego sposobu ?) Proszę o pomoc bo mam jakomś zaćme i nie wiem jak oni to wyliczyli i czy to jest błąd czy ja źle myśle ? Dziekuje z góry za odpowiedź 27 lis 17:01 Miki: Układ rozwiazany metodą wyznaczników pamiętasz tę metodę i m ∈R -{ - 1, 3} dobrze Cisie wydaje bo tak ma być Re: Ok dzieki , czyli w książce jest błąd, ciekawe czy tylko w mojejej czy cały nakład jest wadliwy emotikonka ale dalej nie wiem jak to poniżej równanie jest rozwiazane, może mi to ktoś rozpisać x= Wx/W = -(m+4)(m-3) / -(m-3)(m+1) = m+4 / m+1 (Jak to jest wyliczone, z jakiego sposobu ?) y= Wy/W = 3m - 9 / -(m-3)(m+1) = -3 / m+1 (Jak to jest wyliczone, z jakiego sposobu ?)
27 lis 22:14
Miki: Dawaj ten układ emotikonka! bo za chwile kończe na dzisiaj OKemotikonka
27 lis 22:16
Miki: Aha to musiał byc układ z parametrem "m"
27 lis 22:17
Kris_garg: -(m+4)(m-3) / -(m-3)(m+1) = m+4 / m+1 Ludzie to jest rozwiazane emotikonka tylko jak to jest rozwiazane o to mi chodzi emotikonka to rówanie emotikonka
27 lis 22:18
Kris_garg: 3m - 9 / -(m-3)(m+1) = -3 / m+1 czemu taki wyniki rozpisz mi to jak to skrocili do tej postaci ?
27 lis 22:19
Kris_garg: nie wiem jak to ugryźć przecież m * m = m2
27 lis 22:21
Kris_garg: Miki jestes tam emotikonka
27 lis 22:23
Miki: Jeżeli mi nie napiszesz jak wygląda cały układ to jak Ci wytłumaczę jak to rozwiazac metoda wyznacznikówemotikonka takich układów jest niesk. wiele napisz ten układ emotikonkaemotikonka!
27 lis 22:24
Miki: No czekam na układ emotikonkaemotikonkaemotikonka
27 lis 22:25
Kris_garg: Miki emotikonka x= Wx/W = -(m+4)(m-3) / -(m-3)(m+1) = m+4 / m+1 y= Wy/W = 3m - 9 / -(m-3)(m+1) = -3 / m+1 to jest juz koniec rozwiazane emotikonka powtarzam to kolejny raz tylko nie wiem jak oni doprowadzili to równanie do tej koncowej postaci która zaznaczylem na niebiesko 3m - 9 / -(m-3)(m+1) = -3 / m+1
27 lis 22:27
Kris_garg: To jest uklad wyjsciowy ale nie wiem po co ci on emotikonka (m-2)x -3y= m+1 x-my = 4
27 lis 22:28
Kris_garg: Ja to mam juz rozwiazane rozchodzi mi sie tylko o te nieszczensne rownania koncowe ? -(m+4)(m-3) / -(m-3)(m+1) = m+4 / m+1 3m - 9 / -(m-3)(m+1) = -3 / m+1
27 lis 22:30
Miki: Ale namieszałeś emotikonka nie wiedziałem o co Ci chodzi proste jak drut poprostu w x skrócone (m-3) i mamy to co na niebiesko ok?/ - (m-3)(m+4) m+4 x= ---------------= + --------- -(m-3)(m +1) m+1 w y podobnie 3(m-3) - 3 y = --------------- = ------- - (m-3)(m+1) m+1 i po buluemotikonkaemotikonka takemotikonkaemotikonka powodzenia emotikonkaemotikonka!
27 lis 22:34
Kris_garg: 3(m-3) - 3 y = --------------- = ------- - (m-3)(m+1) m+1 a gdzie - 9 podziałeś czemu to podstawiłes po -9 (m-3) przecież -9 to nie x emotikonka
27 lis 22:39
Kris_garg: juz wiem ale zemnie idiota
27 lis 22:41
Miki: Spoko!emotikonka masz tam 3m -9 = 3(m-3) sprawdzź mnozeniem emotikonka przecież 3 wyłaczyłem orzed nawias to w nawiasie musi zostać m-3 emotikonka jest OKemotikonka dobra odp emotikonka
27 lis 22:42
Kris_garg: dzieki za pomoc bo juz nie mogłem mialem dzis jakoms zaćme emotikonka dobrze że mnie oświeciłeś ! jeszcze mam 5 miesiećy do matury emotikonka musze ciężko pracować ! dzięki za wszystko i sory za problem ! ale przynajmniej bład w książce znalazłem emotikonka napisze do nich e-maila o odszkodowanie emotikonka
27 lis 22:44
Miki: Nie "idiota" poprostupomyłki sie nie zdarzają tym co nic nie robia emotikonka ja też tu nieraz sie pomylę w prostych rachunkach patrzac na klawiaturę i w ekran to mozliwe nie znaczy wcale że sie tego nie czuje Głowa do góry jest okemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka!
27 lis 22:45
Kris_garg: jeszce raz dzieki emotikonka narazie żegnam ale pewnie jeszcze tu w najbliszych dniach wróce, bo zaczynam powtarzac parametry (nigdy tego nie lubialem) i pewnie bede znowu miał problem, a może nastepny bład w ksiażce znajdę emotikonka Trzym się
27 lis 22:50