Kris_garg: Mianowicie zdaje mi się że jest błąd w książce"Repetytorium Maturzysty 2009" Greg,
zadanie znajduje sie na str. 58 Przykład 2, jest on rozwiazany ale coś mi nie gra i
prosze o pomoc:
1) Układ jest oznaczony ⇔W≠0 ⇔-(m-3)(m+1)≠0⇔m≠3m≠ (-1)
Dla m ∈ R \ {1,3} ( mi sie wydaje że powinno być m ∈ R\ {-1,3} ? )
rozwiązaniem jest para liczb postaci:
x= Wx/W = -(m+4)(m-3) / -(m-3)(m+1) = m+4 / m+1 (Jak to jest wyliczone, z jakiego
sposobu ?)
y= Wy/W = 3m - 9 / -(m-3)(m+1) = -3 / m+1 (Jak to jest wyliczone, z jakiego sposobu ?)
Proszę o pomoc bo mam jakomś zaćme i nie wiem jak oni to wyliczyli i czy to jest błąd
czy
ja źle myśle ?
Dziekuje z góry za odpowiedź
27 lis 17:01
Miki:
Układ rozwiazany metodą wyznaczników pamiętasz tę metodę
i m ∈R -{ - 1, 3} dobrze Cisie wydaje bo tak ma być
Re:
Ok dzieki , czyli w książce jest błąd, ciekawe czy tylko w mojejej czy cały nakład jest
wadliwy

ale dalej nie wiem jak to poniżej równanie jest rozwiazane, może mi to ktoś rozpisać
x= Wx/W =
-(m+4)(m-3) / -(m-3)(m+1) = m+4 / m+1
(Jak to jest wyliczone, z jakiego sposobu ?)
y= Wy/W =
3m - 9 / -(m-3)(m+1) = -3 / m+1 (Jak to jest wyliczone, z jakiego sposobu
?)
27 lis 22:14
Miki:
Dawaj ten układ

! bo za chwile kończe na dzisiaj OK
27 lis 22:16
Miki:
Aha to musiał byc układ z parametrem "m"
27 lis 22:17
Kris_garg: -(m+4)(m-3) / -(m-3)(m+1) = m+4 / m+1
Ludzie to jest rozwiazane

tylko jak to jest rozwiazane o to mi chodzi

to rówanie
27 lis 22:18
Kris_garg: 3m - 9 / -(m-3)(m+1) =
-3 / m+1 czemu taki wyniki rozpisz mi to jak to skrocili do
tej postaci ?
27 lis 22:19
Kris_garg: nie wiem jak to ugryźć przecież m * m = m2
27 lis 22:21
Kris_garg: Miki jestes tam
27 lis 22:23
Miki:
Jeżeli mi nie napiszesz jak wygląda cały układ to jak
Ci wytłumaczę jak to rozwiazac metoda wyznaczników

takich układów jest niesk. wiele napisz ten układ


!
27 lis 22:24
27 lis 22:25
Kris_garg: Miki

x= Wx/W = -(m+4)(m-3) / -(m-3)(m+1) =
m+4 / m+1
y= Wy/W = 3m - 9 / -(m-3)(m+1) =
-3 / m+1
to jest juz koniec rozwiazane

powtarzam to kolejny raz tylko nie wiem jak oni
doprowadzili to równanie do tej koncowej postaci która zaznaczylem na niebiesko 3m - 9
/ -(m-3)(m+1) =
-3 / m+1
27 lis 22:27
27 lis 22:28
27 lis 22:30
Miki:
Ale namieszałeś

nie wiedziałem o co Ci chodzi

proste jak drut
poprostu w x skrócone (m-3) i mamy to co na niebiesko ok?/
- (m-3)(m+4) m+4
x= ---------------= + ---------
-(m-3)(m +1) m+1
w y podobnie
3(m-3) - 3
y = --------------- = -------
- (m-3)(m+1) m+1
i po bulu


tak


powodzenia


!
27 lis 22:34
Kris_garg: 3(m-3) - 3
y = --------------- = -------
- (m-3)(m+1) m+1 a gdzie - 9 podziałeś czemu to podstawiłes po -9
(m-3) przecież -9 to nie x
27 lis 22:39
Kris_garg: juz wiem ale zemnie idiota
27 lis 22:41
Miki:
Spoko!

masz tam 3m -9 = 3(m-3) sprawdzź mnozeniem

przecież 3 wyłaczyłem orzed nawias to w nawiasie musi zostać m-3

jest OK

dobra odp
27 lis 22:42
Kris_garg: dzieki za pomoc bo juz nie mogłem mialem dzis jakoms zaćme

dobrze że mnie oświeciłeś
!
jeszcze mam 5 miesiećy do matury

musze ciężko pracować ! dzięki za wszystko i sory za
problem ! ale przynajmniej bład w książce znalazłem

napisze do nich e-maila o
odszkodowanie
27 lis 22:44
27 lis 22:45
Kris_garg: jeszce raz dzieki

narazie żegnam ale pewnie jeszcze tu w najbliszych dniach wróce, bo
zaczynam powtarzac parametry (nigdy tego nie lubialem) i pewnie bede znowu miał problem,
a może nastepny bład w ksiażce znajdę

Trzym się
27 lis 22:50