matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pierwszak:
Dla pewnego kąta ostrego α mamy sinα + cosα =
√
2
. Ile równa się wtedy sinα * cosα ?
20 mar 13:31
Wojciech:
(sinα + cosα)
2
= sin
2
α + 2sinαcosα + cos
2
α = 1+ 2sinαcosα =
√
2
2
= 2 sinαcosα = 1/2
20 mar 14:00