wyrażenia
RedSun: Wyrażenie (2x+y)2 − (x+y) (3x−2y) − 3xy doprowadź do najprostszej postaci, a następnie oblicz
jego wartość dla x= − 10 i y =13
20 mar 13:08
R.W.16l: (2x+y)
2−(x+y)(3x−2y)−3xy
4x
2+4xy+y
2−(3x
2−2xy+3xy−2y
2)−3xy
4x
2−3x
2+4xy+4xy−3xy−3xy+y
2+2y
2
x
2+2xy+3y
2
x=−10
| | 1 | | 1 | |
(−10)2+2[(−10)* |
| ]+3( |
| )2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 20 | | 3 | | 21 | |
100− |
| + |
| =100− |
| =100−7=93 |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
20 mar 13:21
zbik: Kolega wyżej źle zrobił

(2x+y)
2−(x+y)(3x−2y)−3xy
4x
2+4xy+y
2−(3x
2−2xy+3xy−2y
2)−3xy
4x
2−3x
+4xy+2xy−3xy−3xy+y
+2y
2
x
2+3y
2
x=−10
y=
13
(−10)
2+3(
13)
2=100+3*
19=100
13
10 lut 13:53
ppp: 6√10*2√3
12 cze 20:13
5-latek: W zbiorze liczb rzeczywistych mnozenie jest przemienne
Wiec mozemy zapisac ze =6*2*√10*√3=.......licz dalej
12 cze 20:30