Pomocy
Jakub: Pomocy proszę
1. Rzucamy trzy razy kostką do gry.Oblicz prawdopodobieństwo:
a)w każdym rzucie innej liczby oczek
b)co najmniej raz nieparzystej liczby oczek
c)co najmniej raz sześciu oczek
d)co najmniej raz sześciu oczek i co najmniej raz nieparzystej liczby
2.Rzucamy cztery razy symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwa otrzymania :
a)orła w pierwszym rzucie
b)orła w trzecim rzucie
c)dokładnie jednego orła
d)co najmniej jednego orła
e)liczby orłów większej od liczby reszek
20 mar 12:04
Nikka: zad. 2 c)
Można to zrobić z drzewka albo :
|Ω| = 16 liczba wszystkich możliwych czwórek przy czterokrotnym rzucie symetryczną monetą
A − dokładnie jeden orzeł
A = {(o,r,r,r), (r,o,r,r), (r,r,o,r),(r,r,r,o)}
|A| = 4
20 mar 12:44
Nikka: Zad. 2 d)
A − co najmniej jeden orzeł (czyli jeden lub więcej razy)
A' − orzeł nie wypadł ani razu
|Ω| = 16
|A'| = 1 bo A' = {(r,r,r,r)}
| | 1 | | 5 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | |
20 mar 12:49
Jakub: superowo Nikka a cos więcej pomożecie ?
20 mar 12:51
Nikka: nie jestem orłem w prawdopodobieństwie
20 mar 12:54
Jakub: szkoda dzięki wogule że cokolwiek pomagasz.
20 mar 12:55
Nikka: zad. 2 a
A − orzeł w pierwszym rzucie
A = {(o,o,o,o), (o,o,o,r), (o,o,r,o),(o,o,r,r), (o,r,o,o), (o,r,o,r), (o,r,r,o), (o,r,r,r)}
|A| = 8
i chyba nawet nie trzeba tak rozpisywać − przy symetrycznej monecie prawdopodobieństwo
| | 1 | |
wypadnięcia orła i reszki jest takie samo i równe po |
| − skoro w pierwszym rzucie (tylko |
| | 2 | |
| | 1 | |
dwie opcje − orzeł lub reszka) ma być orzeł to P(A) = |
| |
| | 2 | |
20 mar 13:01
Nikka: Zad. 2 b)
spróbuj sobie wypisać wszystkie czwórki gdzie orzeł będzie na trzecim miejscu...
20 mar 13:06
Nikka: a e) liczba orłów większa od liczby reszek − to tylko te czwórki gdzie jest jedna reszka i trzy
orły...
20 mar 13:08