podobieństwo
ina: dwa prostokąty są podobne. jeden z nich ma obwód równy 14 cm, zaś drugi boki długości 8 cm i 6
cm. wyznacz skalę podobieństwa tych prostokątów oraz boki pierwszego z nich.
wiem, że skala wynosi 1:2 , pierwsz ma obw. 28 cm. boki jego wynoszą 3 i 4 cm Ale nie wiem jak
to zapisać matematycznie
20 mar 11:51
R.W.16l: ▭ABCD jest podobny do ▭A'B'C'D'
Obw
▭ABCD=14
Obw
▭A'B'C'D'=2*8+2*6=16+12=28
| Obw▭ABCD | | 14 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| Obw▭A'B'C'D' | | 28 | | 2 | |
1. prostokąt jest dwa razy mniejszy od 2.
czyli
| Boki prostokąta ABCD | | 1 | |
| = |
| |
| Boki prostokąta A'B'C'D' | | 2 | |
Czyli
| | Boki prostokąta A'B'C'D' | |
Boki prostokąta ABCD= |
| |
| | 2 | |
Czyli odpowiednio
8x6 w A'B'C'D' to
4x3 w ABCD
nie wiem czy to formalnie matematyczny zapis, ale starałem się dawać jak najwięcej ładnych
matematycznych słów, proporcji i znaczków
20 mar 13:15
ina: dzięki śliczne
20 mar 14:54