Po rozwinięciu powierzcni bocznej walca otrzymano prostokąt, którego jeden z boków jest dwa
razy dluższy od drugiego i którego przekątna ma długość p. Oblicz pole powierzchni całkowitej
tego walca.
ja to tak rozumiem, że
h=2a
r=12 a
i podstawiam do wzorów:
Ppods. = 2Pir2
Ppods. = 12 a2Pi
Pbocz. = 2Pirh
Pbocz. = 2a2Pi
Pcałk. = 12 a2Pi + 2a2Pi
Pcałk. = 3a2
Ale niestety w książe odpowiedź jest zupelnie inna. mogłby ktoś mi wytłumaczyć co robie źle?
gdzie jest bląd? bo normalnie nie czaję..
| 1 | 1 | |||
Ppodst= πr2=π( | a)2= | πa2
| ||
| 2 | 4 |
| 1 | ||
Pboczne=2πr*h=2π*( | *a)*(2a)=2π*a2
| |
| 2 |
| 1 | ||
Polecałkowite=Pboczne+2*Ppodstaw=2π*a2+2* | πa2=
| |
| 4 |
| √5 | ||
a=p | ||
| 5 |
naprawdę