może ktoś pomóc ?
janek: potrzebuję pomocy


zad.
W grupie 30 osób 12 ma jasne włosy , 8 niebieskie oczy , a 4 osoby mają obie te cechy. Oblicz
prawdopodobieństwo, że losowo wybrana z tej grupy osoba:
a) jest niebieskooka lub jasnowłosa
b) nie ma jasnych ani niebieskich oczu
20 mar 10:43
Jack:

a)
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
b)
x − osoby w jasnymi włosami
y − osoby z niebieskimi oczami
x+4=12
y+4=8
Następnie od 30 należy odjąć sumę (x+y). Zostaną osoby, które nie mają niebieskich oczu, ani
jasnych włosów.
20 mar 11:42
Jack: moment − w b) jakąś beznadzieję napisałem

Zaraz poprawię
20 mar 11:46
Jack: od 30 musisz odjąć sumę (x+y+4) − wtedy dopiero wyjdą osoby które nie mają niebieskich oczu,
ani jasnych włosów.
20 mar 11:48