Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego
alicja: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego
a) czworokątnego o krawędzi podstawy 3 i wysokości 8
b) trójkątnego o krawędzi podstawy 3 i wysokości 7
c) sześciokątnego o krawędzi podstawy 2 i wysokości 9
prosze o wielka pomoc za ta pomoc dziekuje
20 mar 00:54
xxx: a) V= 3 x 3 x 8=72 [j3]
Pc = 2 x 9 + 4 x 3 x8 = 114
20 mar 00:59
pawel: witam
to wystarczy ?
mozna bardziej uogólnić ?
20 mar 01:04