ola: PROSZĘ o pomoc jak rozwiązać równanie 1/3x
3-5x
2=0

?z góry bardzo dziękuję
27 lis 21:20
Miki:
Ola

! podobne już Ci pisałem

x
2( 1/3x -5)=0 czyli
x = 0 lub 1/3x = 5
x = 15
odp; x = 0 lub x = 15
27 lis 21:52
ola: Dziękuje nie byłam pewna czy x
2 można wyciągnąć przed nawias za duzo zadań juz chyba
rozwiązuje i mi się myli

dziękuje
27 lis 21:55
27 lis 21:57
adm: w(x)=1/3x3-5x2
kandydaci na pierwiastki wieloniamu:
p=1,-1,5,-5
q=1,-1,1/3,-1/3
p/q=1,-1,3,-3,5,-5,15,-15
sprawdzam
W(15)=0⇒(x-15)|W(x)
(1/3x3-5x2):(x-15)=[dzielę tabelą Hornera]=1/3x2
w(x)=(1/3x2)(x-15)=0⇒1/3x2=0 v x-15=0⇒x=0 v x=15
odp: x=0 v x=15
27 lis 21:59
Miki: A po co aż tak skoro to banalnie proste równanko

W takich przypadkach nie ma co udziwniać rozwiazań

27 lis 22:01
Miki:
Śmieszne rzeczy tu nieraz wypisujecie


to tak jakby do Zakopca jechać autem
z Zielonej Góry przez Oslo
27 lis 22:05
Miki:
Ale pewnie

! też mozna jak ktoś tak chce

27 lis 22:06
%3Cpre%3E%3Cb%3EDariusz%3A%3C%2Fb%3E%20No%20niestety%201%2F3x%3Csup%3E3%3C%2Fsup%3E%20-%205x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%20nie%20jest%20rowne%20x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E(%201%2F3x%20-5)%3D0%20%20tylko%20x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E(1%2F3x%3Csup%3E5%3C%2Fsup%3E%20-5)%0A%0A%3C%2Fpre%3E
28 lis 16:02