funkcja kwadratowa
Maleńka: napisz równanie wspólnej osi symetrii okręgów o równaniach o1: x
2 + y
2 − 2x + 4y + 1 = 0 oraz
o2: x
2 + y
2 + 2x − 4y −4=0
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić
delta

miejsca zerowe ... układ, dobrze myślę
19 mar 22:44
Eta:
Wyznacz środki i promienie tych okręgów
ponieważ okręgi nie są przystajace ( bo mają rózzne promienie)
to jedyną osią symetrii jest prosta S
1S
2
napisz jej równanie i to wszystko
19 mar 22:52
Maleńka: wyjdzie z tego
(x−1)
2 + (y+2)
2 = 2
2
i
(x+1)
2 + (y−2)
2 = 3
2
i co dalej

?
19 mar 22:52
Maleńka: czyli mamy promienie 2 i 3, tak

?
i jak wyznaczyć prostą s1,s2 ?
19 mar 22:54
Eta:
ok

teraz tylko napisz równanie S
1S
2
tak ( naajprościej)
prosta S
1S
2 : (y−y
S1)(x
S1−x
S2)= (x −x
S1)( y
S1−y
S2)
19 mar 22:55
Maleńka: s1 ( 1,−2) s2 (−1,2 ) ...
19 mar 22:55
Maleńka: dziękujęę

!
19 mar 22:56
Eta:

Promienie tu nie są potrzebne ( jedynie mówią nam ,że okręgi nie są przystajace
19 mar 23:00
Maleńka: i jeszcze mam do tego podpunkt b)
Napisz równania stycznych okręgu o1 i nachylonych do osi OX pod kątek α= 135 stopni
i chyba z tym nic nie wymyślę ...
nie zauważyłam wcześniej tego b)
19 mar 23:01
Maleńka: A z tamtego wyszło mi,że y= − 2x

tak jak w odpowiedziach. wiec jeszcze raz dziękuję

19 mar 23:02
Eta:
tgα= a => a = tg135
o= tg( 180
o−45
o) = tg45
o= 1
styczna ma równanie:
y= ax+b => y= x+b
równaanie ogólne tej stycznej: x −y+b=0
policz d =r
1 = 2 środka S
1 (1, −2) od tej prostej i wyznaczysz "b"
będą dwie takie styczne ( bo wyjdą Ci b
1 i b
2
| | I 1*1 −2*(−1)+bI | | I3+bI | |
d= |
| = |
| = 2
|
| | √12+12 | | √2 | |
I3+bI= 2
√2 => 3+b= 2
√2 v 3+b = −2
√2
b = 2
√2−3 v b= −2
√2−3
styczne:
y= x +2√2−3 i y= x −2√2−3
Dobranoc

... idę na herbatkę
19 mar 23:13
Eta:
Omg

widzę błąd ....... tg (180
o−45
o) =
−1
więc styczna ma równanie: y=
−x +b
popraw sobie dalej
Przepraszam , nie zauwazyłam braku minusa
19 mar 23:15
anna: Dobry wieczór
Eto.

Dzień był taki piękny, ciepły, a mnie ... dopadło coś grypopodobnego.
19 mar 23:19
Eta:
Witaj
Anno
Przykro mi ...... pewnie się już wyletniłaś i dlatego

Mnie z kolei nawala głowa ( myślę czy to czasami nie od tego przesiadywania przed
komputerem .
Właśnie robię przerwę i idę na dobrą herbatkę , no i oczywiście
chałwa 
narazie
19 mar 23:23
anna: Eto, ten ból głowy masz bez wątpienia od nadużywania towarzystwa komputera. To jednak nie
jest obojętne przy długim korzystaniu. Też przekonałam się o tym niejednokrotnie.
Zatem smacznej herbatki i jeszcze lepszej chałwy.
19 mar 23:35
anna: Eta Ja już idę

. Może jutro będzie lepiej. Spokojnej nocy i daj swej głowie
trochę odpocząć. Pa

!
19 mar 23:52
Eta:
Dobranoc

....... szybko zdrowiej

Ja też za chwilkę idę , pora odpocząć
19 mar 23:56