Prawdopodobieństwo
Fred: Ze zbioru liczb {1,2,3,4} wybieramy jedna a następnie z pozostałych druga. Oblicz
prawdopodobieństwo ze układając z wybranych liczb, liczbę dwucyfrowa otrzymamy liczbę
nieparzysta.
19 mar 22:00
anna: | | 4! | | 4! | |
IΩI = V42 = |
| = |
| = 3*4=12 (wariacje bez powtórzeń) |
| | (4−2)! | | 2! | |
A − zdarzenie, że liczba dwucyfrowa jest nieparzysta
A = {13, 31,21,23,41,43}
IAI = 6
| | IAI | | 6 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 12 | | 2 | |
19 mar 23:46
Fred: dziękuję za pomoc
20 mar 09:28