funkcja.k.
Maleńka: mam problem z takim zadaniem. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi pomógł.
"Styczne do okręgu x2 + (y+2)2 = 16/5 (CZYLI 3,2), poprowadzone przez punkt A(−2,1). Wyznacz
równanie tych stycznych. Z góry dzieki.
19 mar 21:40
Maleńka:
19 mar 22:02
wor: Mamy okrąg opisany wzorem
x2 + (y + 2)2 = 16/5
punkt A(−2, 1)
Mamy wzór równanie prostej przechodzącej przez punkt (x0, y0)
y−y0=a(x−x0)
Czyli
y−1=ax−2a
Równanie prostej
y=ax+1−2a
Podstawiamy do równania okręgu, ponieważ chcemy z nim uzyskać styczną.
x2 + (ax+1−2a+2)2 = 16/5
x2 + (a(x−2)+3)2 − 16/5 = 0
19 mar 22:15
Maleńka: x2 + (a(x−2)+3)2 − 16/5 = 0
a skąd pochodzi to
19 mar 22:21
wor: nie wiem...mialem takie zadanie w probnych maturach i zrobil mi je kiedys moj kolega..wiec Ci
nie wytlumacze
19 mar 22:28
Maleńka: ojć... ale dzięki

w każdym razie ...........
19 mar 22:39
tom: równanie prostej przechodzącej przez A=(−2;1) : y=ax+b 1=−2a+b → b=2a+1 i
| | 16 | |
y=ax+2a+1 po podstawieniu do równania okręgu x2+(ax+2a+1)= |
| czyli: |
| | 5 | |
| | 16 | | 11 | |
x2+a2x2+4a2+1+4a2x+2ax+4a− |
| =0 x2(a2+1)+x(4a2+2a)+4a2+4a− |
| =0 |
| | 5 | | 5 | |
| | 11 | |
Δ=4a2(2a+1)2−4(a2+1)(4a2+4a− |
| )=0 /:4 bo prosta ma mieć 1 pkt wspólny z okręgiem |
| | 5 | |
| | 11 | | 11 | |
4a4+a2+4a3−4a4−4a3+ |
| a2−4a2−4a+ |
| =0 |
| | 5 | | 5 | |
| | 11 | | 11 | |
a2(1+ |
| −4)−4a+ |
| =0 czyli 4a2−20a+11=0 Δ2=400−176=224 √Δ2=4√14 |
| | 5 | | 5 | |
| | 20+4√14 | | 5+√14 | | 5−√14 | |
a1= |
| = |
| a2= |
| są dwie takie proste |
| | 8 | | 2 | | 2 | |
| | 5+√14 | |
1. y= |
| x + 6 + √14 |
| | 2 | |
21 mar 00:56
krokus:
| | 4√5 | |
S(0,−2) r= |
| ....... i ,A(−2,1)
|
| | 5 | |
styczna ma równanie: y= ax+b => b= 2a+1
" " " y= ax +2a+1
W postaci ogólnej : ax −y +2a+b=0
Odległość S od stycznej d= r
| | Ia*0+2+2a+1I | | I2a+3I | |
D= |
| = |
|
|
| | √a2+1 | | √a2+1 | |
| | 4√5 | |
I 2a+3I= |
| *√a2+1 / 2
|
| | 5 | |
4a
2+60a +29=0 rozwiąż to równanie
podaj a
1 i a
2 i następnie b
1 i b
2
oraz równania stycznych : y= ax+b
22 mar 22:17
diablo: 52 52
210 210
a2 a2
a25 a25
√2 √2
√81 √81
12 maj 21:26
diablo2 : 52 52
210 210
a2 a2
a25 a25
√2 √2
√81 √81
30 gru 15:04