Suma kwadratów długosci wszystkich bokow....
wor: Suma kwadratów długości wszystkich boków trójkąta prostokątnego jest równa 50cm2 . Zatem
promień opisanego na tym trójkącie ma długość: A.10 B.7,5cm C.5cm D.2,5cm
19 mar 21:11
wor: wielka prośba... niech mi ktoś pomoże
19 mar 21:26
Godzio:
a2 +b2 + c2 = 50
a2+b2 = c2
2c2 = 50
c = 5
c = d = 2r => 2r = 5 => r = 2,5
19 mar 21:31
xyz: a2+b2+c2=50 i z tw. Pitagorasa a2+b2=c2
stąd otrzymujemy.,że c=5, gdzie c jest przeciwprostokątną tego trójkąta, a R=2,5.
Odp. D.
19 mar 21:35
wor: dzieki
19 mar 21:39