a
Łukasz: Po ustapieniu gołoledzi predkosc autobusu zwiekszyla sie o 20%. Czas przejazdu trasy zmniejszyl
sie o 30 min. W
jakim czasie autobus pokonywal trase podczas gololedzi a w jakim teraz?
19 mar 21:06
Łukasz: Nikt nie zna odpowiedzi do tego zadania?
20 mar 14:22
Łukasz: refresh
20 mar 20:09
Madzia: s − cała droga
V − początkowa pręd. (w czasie gołoledzi)
t − początkowy czas
V
2 − pręd. druga (po ustąpieniu gołoledzi)
| | s | |
V2 = |
| jeśli t jest w godz. |
| | t−1/2h | |
Wydaje mi się, że jest dobrze

, ale nie jestem pewna.
20 mar 20:20
βαβ∊⊂zkα: ja znam tylko odpowiedzi i też nie mogę zrozumieć jak to zrobić

Powinno wyjść 3 godziny (
podczas gołoledzi ) i 2,5 godziny ( w normalnych warunkach )
10 paź 20:10
pigor: ..., no to niech
t, t−0,5 − szukane czasy w godzinach [h]
odpowiednio w czasie i po gołoledzi, a
v,120%v odpowiednie
prędkości w czasie i po gołoledzi, to z warunków zadania :
vt= 120%v(t−0,5) /:v ⇔ t=1,2t−1,2*0,5 ⇔ 0,2t= 0,6 /:0,2 ⇔
t=3 [h] ,
więc
t−0,5= 2,5 [h] − szukane
czasy pokonania trasy przez autobus . ...
11 paź 13:17
Antek: Ale to nie jest cale zadanie
11 paź 14:06