...
Hania =): Przekątne trapezu równoramiennego o długości 20 sa prostopadłe i dzielą sie w stosunku 3:2.
Oblicz obwód i pole trapezu.
proszę o pomoc

!
19 mar 20:41
Eta:

IBSI= 3x IDSI= 2x , x >0
3x+2x= 20 => 5x=20 x = 4
IBSI= 3*4=12 , IDSI= 8
IAB= 12
√2 −− to dł. przekatnej kwadratu o boku 12
ICDI= 8
√2 −− " " " " 8
h= 4
√2+ 6
√2= 10
√2
policz pole ........
k
2= h
2+IEBI
2 =....... dokończ
i podaj obwód.........
19 mar 21:24
driver:

a, b, r, h można obliczyć z tw. Pitagorasa, a potem podstawić do wzoru na pole i obwód
trapezu
19 mar 21:35
Hania =): ale co oznaczamy jako x

?
19 mar 21:37
driver:
x=(a−b):2
19 mar 21:39
Eta:
Masz rację ......... ech ... nie zaznaczyłam wszystkich kątów prostych !
i stąd to pokrętne rozwiązanie ........ mam fatalny dzień ( głowa mi pęka
19 mar 21:40
Hania =): ojj... to herbatka i sen

dziekuje bardzo za pomoc
19 mar 21:42
Eta:
Haniu
a = 12
√2 b= 8
√2
| | 12√2−8√2 | |
to x = |
| = 2p{2]
|
| | 2 | |
wszystko ok w moim rozwiązaniu ....
jedynie k
2 = 8
2+12
64+144= 208 => k=
√16*13 = 4
√13
19 mar 21:44
Eta:
ech te chochliki

k
2= 8
2+ 12
2 = 64 +144= 208 => k= 4
√13
19 mar 21:47
Hania =): ile wyjdzie r
19 mar 21:48
Hania =): dziekuje
19 mar 21:48
Eta:
r=k = 4√13
19 mar 21:50
Hania =): jak to dodac wszystko?
19 mar 21:50
Eta:
Ob= a+b+2k = 12
√2+8
√2=8
√13= 20
√2+8
√13= 4(5
√2+2
√13)
i tak zostaje .....
19 mar 21:52
Hania =): ok, dziekuuje jejku nie wiem co bym bez Ciebie zrobiła
19 mar 21:54
Hania =): a jak obliczyć h
19 mar 21:55
Eta:
Tak jak Ci podałam jest ok:
h= 6
√2+4
√2= 10
√2
lub h
2= k
2 −x
2 = (4
√13)
2 −(2
√2)
2= 208−8= 200
h=
√200=
√2*100= 10
√2
Moje poprzednie rozwiązanie jest jak najbardziej poprawne .
Możesz je śmiało przepisać
19 mar 22:05