Wiadomo, ze 8% pewnej liczby...
wor: Wiadomo, ze 8% pewnej liczby jest równe 10. Zatem 10% tej liczby wynosi: A.12,5 B.15 C.18 D.8
(prosze o rozwiazanie z wyjasnieniem
19 mar 20:33
Squash: odp: A
19 mar 20:35
wor: wiem ze odp A ale chodzi mi o rozwiazanie
19 mar 20:36
Kuki: robisz to proporcją
8% = 10
10% = x
8x = 100 /:8
x= 12,5
sprawdz nawet na kalkulatorze że 100:8= 12,5
19 mar 20:37
Eta:
Można też tak:
8% −− 10
+ 2% −−
104= 2,5
−−−−−−−−−−−−
10%= 10+2,5 = 12,5
19 mar 20:45
Squash: no też

ale ja uważam mój za prostszy ale to już od niego zależy który wybierze
19 mar 20:47
wor: dzieki
19 mar 20:48
Eta:
A ja uważam ,że mój jest z życia wzięty

........ bez x− ów
każdy wie ,że do 10% brakuje jeszcze 2%
więc te 2%= 2,5
co daje razem 10%= 12,5
Tak liczy każdy "chłop" na targu

Pozdrawiaam
19 mar 20:50
Squash: w sumie też racja

ale jaj uz tak przyzwyczajony jestem
19 mar 20:51
Eta:
19 mar 20:53