funkcja kwadratowa
Domi: f(x)=−2x
2+x+6 miejsca zerowe mam mam obliczyć współrzędne wierzchołka paraboli sporządzić
wykres podać zbiór wartości określić przedziały monotoniczności i podać dla jakich argumentów
funkcja przyjmuje wartości ujemne
| | 1 | |
x1=2 , x2=−1 |
| proszę o pomoc |
| | 2 | |
19 mar 20:32
Łukasz:

−2x
2+x+6=0
Δ=b
2−4ac
Δ=1−4*(−2)*6
Δ=49
| | −b−√Δ | | −1−7 | | −8 | |
x1= |
| = |
| = |
| =2 |
| | 2a | | −4 | | −4 | |
| | −b+√Δ | | −1+7 | | −3 | |
x2= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | −4 | | 2 | |
wykres sobie sam zrob, masz wspolrzedne wszystkie wyliczone, z wykresu odczytuje sie
monotonicznosc
wartosci ujemne
−2x
2+6<0
x=2 ∩ x={−3}{2}
wykresik tu machnij
| | −3 | |
x malejace dla x∊(−∞,2)∪( |
| ,+∞) |
| | 2 | |
19 mar 21:19
Łukasz: tam w wartosciach ujemnych zapomnialem napisac x w nierownosci
19 mar 21:19
Domi: jestem dziewczynką
analizuję i dzięki za pomoc
19 mar 21:34